Programări la telefon: 0771 352 283, 0771 352 780

Oxigenoterapie

OXYMed este utilizat în Oxigenoterapia Hiperbară

 

Oxigenoterapia se realizează cu ajutorul unui nebulizator cu două dispozitive (mască nazala și dispozitiv bucal) ce oferă „tratament respirator” pentru profilaxia sau tratarea deficiențelor respiratorii.
Procesul de oxigenoterapie se bazează pe o tehnologie spectaculoasă de transformare a oxigenului din aer (de puritate scăzută 16-18%) prin intermediul unor filtre speciale în oxigen de puritate 98%. Opțional, îmbogățindu-l cu seruri cu substanțe active (molecule extrem de mici), bulele de oxigen hiperbaric sunt difuzate cu o anumită presiune pe piele și împinse în profunzimea dermului. Rezultatele obținute se bazează pe oxigenarea și îmbunătățirea respirației celulare, stimularea circulației sanguine periferice, regenerarea celulară și hidratarea pielii în profunzime, iar nutriția celulelor este mărită de 6 ori.

 

Tenul – Morfologie și impact

 

Aspectul tegumentului în general și al tenului în mod special, sunt lucrurile care ne-au interesat dintotdeauna. Cât de tonică și de elastică este pielea, cât de luminoasă, de strălucitoare și cât de hidratata este, sunt motivele pentru care se apelează la tratamentele de estetică facială.

Pielea este formată din trei straturi suprapuse: epidermul, dermul și hipodermul, și formează, împreuna cu anexele (părul, unghiile și glandele), tegumentul. Pielea îndeplinește multe roluri: estetic, de termoreglare și de protecție față de factorii de mediu.

Pielea este organul viu cu cea mai mare întindere (reprezintă 16% din greutatea corporală) și este cel mai periferic, superficial și ultimul organ unde ajunge sângele oxigenat.

Fibroblastele sunt celule localizate la nivelul epidermei, specializate în sinteza de colagen și elastină. Aceste fibre alcătuiesc structura pielii și îi conferă elasticitate. Cu cât pielea este mai bogată în colagen și elastină, cu atât pare mai tânără și mai hidratată.

Pe măsură ce îmbătrânim, fibroblastele, sintetizează mai puțin colagen și elastină fapt ce determină lăsarea pielii, lipsa de tonus și apariția ridurilor. Dacă aceste fibroblaste sunt stimulate cu supliment de oxigen, vom obține o regenerare și o mai bună funcționare a lor. În consecință pielea va deveni mai netedă, mai tânără și mai strălucitoare.

Mitocondriile sunt organite complexe prezente în celulele tegumentului, deci în fibroblaste. Supranumite ,,uzinele energetice ale celulei” sau ,,sediul puterii celulelor”, mitocondriile printr-un mecanism care are loc doar în prezența oxigenului degradează unele substanțe organice până la nivel de dioxid de carbon și apă și pune în libertate o mare cantitate de energie ATP – adenozin trifosfat. Funcția esențială a mitocondriilor este de respirație celulară. În cadrul procesului de respirație celulară, reacțiile oxidative prin care se eliberează energia sunt cuplate cu reacții care absorb energia. Aceste reacții cuplate sunt cheia reacțiilor în procesele biosintetice.

ATP a fost numit ,,moneda energetica a celulei”. Odată sintetizat, el este transferat de la locul de sinteză în alte compartimente ale celulei unde energia este utilizată în diverse procese celulare: absorbția substanțelor nutritive, sinteza de noi substanțe (proteine, glucide, etc.), transportul intracelular.

ATP este principalul compus care este sintetizat de toate organismele în timpul respirației celulare. Energia este astfel temporar depozitată într-o formă de utilizat în toate procesele vitale celulare. Viața înseamnă, înainte de orice, energie, iar aceasta este pusă la dispoziția organismelor prin respirație.

Procesul respirației celulare este împărțit în doua etape:
Etapa de glicoliză în care nu este necesară prezența oxigenului (faza anaerobă) când are loc degradarea glucozei pentru nevoi energetice urgente.
Etapa mitocondrială, aerobă când are loc degradarea glucozei, acizilor grași și a unor aminoacizi cu participarea obligatorie a oxigenului și eliberarea unor cantități crescute de ATP – sursa de energie.

 


ELIBERAREA ATP ESTE DE 20 DE ORI MAI MARE ÎN PROCESELE AEROBE (CU FOLOSIREA OXIGENULUI)
FAȚĂ DE PROCESELE ANAEROBE (FĂRĂ OXIGEN)
OXIGENUL ESTE INDISPENSABIL ÎN METABOLISMUL ȘI RESPIRAȚIA INTRACELULARĂ.

 

Simplificând, celulele organismului (în cazul pielii fibroblastele) au nevoie de oxigen în cantitate mare pentru a funcționa, a acumula energie, pentru a fi vitale, tonice și pentru o putere de sinteză uriașă a elastinei și colagenului, proteinele care dau elasticitate pielii.

Oxigenul este hrana de bază a celulelor. În lipsa oxigenului celulele își pierd capacitatea de control și reglare a pH-ului, trec la procese anaerobice de fermentație. Procesele de fermentație fiind acide conduc la transformarea în timp a celulei sănătoase în celulă bolnava, chiar canceroasă. Condițiile anaerobe sunt propice pentru înmulțirea rapidă a celulelor mutante conducând la răspândirea lor rapidă. Abundența de oxigen stopează înmulțirea acestor celule și le „sufocă”.

Deci oxigenarea celulelor este esențială. Celulele preiau însă oxigenul prin sânge ceea ce înseamnă ca celulele trebuie alimentate cu sânge suficient. În plus, sângele trebuie să conțină suficient oxigen curat. Oxigenarea celulară are loc ca urmare a transportării oxigenului din aerul inspirat la nivel celular cu ajutorul fixării acestuia de hemoglobina sanguină (oxihemoglobina) în condițiile unui sistem de capilare adecvat. O circulație sanguină încetinită sau o rețea de capilare problematică va determina hipoxia (lipsa de oxigen) celulară. Creșterea presiunii oxigenului din mediul înconjurător (oxigen hiperbaric) duce la creșterea cantității de oxigen dizolvat în plasma (creștere cantitativă) dar și creșterea difuzibilității moleculelor de oxigen în adâncimea unui țesut prin intermediul capilarelor (creștere calitativă de 6 ori). Aceasta creștere efectivă, cantitativă de oxigen activ poate ajunge și în țesuturile lipsite de vascularizație cu efecte benefice de regenerare.

Încercând să reducem la o comparație simplă îmbătrânirea celulară (este vorba de zeci de ani) cu oboseala mentală, stresul (ne referim la ore sau și mai bine la câteva luni de munca asidua), organismul nostru are nevoie de o răcorire, de o oxigenare, de o vacanță.

De ce întotdeauna ne „încărcăm bateriile” la munte, în răcoarea pădurilor, în limpezimea unui râu sau la malul mării? Pentru că avem nevoie de aer, oxigen, ioni negativi. În aceste locuri ne simțim energizați și revigorați, fapt ce elimină stresul, îndepărtează depresia și mărește energia organismului.

Ionii negativi din aer cresc aportul de oxigen către creier, rezultând o putere de concentrare mai mare, scade somnolența și crește activitatea cerebrală.
Ionii negativi sunt creați în natură din molecule de aer, despărțite în părți prin acțiunea razelor solare, aer sau apa în mișcare. Acțiunea mișcării și a presiunii aerului creează ioni negativi și îi observăm imediat după furtunile de vară când oamenii simt o înviorare. Nu degeaba sunt denumiți ,,vitaminele aerului”.

În mod asemănător, celulele nu pot supraviețui fără oxigen. Cauzele îmbătrânirii tenului (de multe ori nu are legătură cu vârsta) este strâns legată de aportul de oxigen, vitamine, minerale și alți nutrienți la nivel celular.
Datorită acestui lucru industria estetică a copiat diverse tratamente introduse la început în medicina hiperbară.

 

Terapia cu aerosoli

 

În ceea ce privește aplicabilitatea medicală a echipamentului OXYMed, acesta aduce ca noutate dispozitive speciale pentru aerosoli.
Terapia cu aerosoli este din ce în ce mai folosită de către medicii romani în tratarea infecțiilor căilor respiratorii superioare, mai ales în cazul copiilor mici și al preșcolarilor.
Terapia cu aerosoli are o eficiență crescută și efecte secundare minime față de un tratament medicamentos clasic, putând fi folosită atât de sugari cât și de adulți.

Aerosolii sunt deseori folosiți în afecțiunile care se manifestă prin tuse, respirație dificilă sau rinoree, însănătoșirea pacientului survenind mai repede decât în cazul administrării clasice de medicamente. Aerosolii ajută prin fluidizarea mucusului din plămâni, făcând posibilă eliminarea acestuia prin tuse.
Aerosolii sunt particule fine de substanță lichida sau solidă combinată cu un mediu gazos (oxigen) și inhalate prin căile respiratorii în plămâni.

 

Tipuri de aerosoli:

– Aerosoli naturali: marini (în zona digurilor, acolo unde se sparg valurile), de pădure (prin combinarea unei substanțe volatile cu polenul din aer) sau de salină.
– Aerosolii artificiali: prin nebulizator.
Nebulizatorul transformă substanța medicala din forma lichidă în suspensie formată din particule foarte fine și care sunt inhalate în plămâni cu ajutorul unei măști sau a unui ajustaj.
Nebulizatoarele sunt eficiente mai ales în tratamentul copiilor cu astm, însă și adulții sau copiii mici cu probleme respiratorii, răceli, sinuzite sau afecțiuni pulmonare și din sfera ORL beneficiază de avantajele sale.